neděle 29. října 2017

9.11.2017 Beseda o Keltech v Čechách s PhDr. Bohuslavem Švecem

Soumrak keltského meče
pattern-1Bohuslav Švecceltic-2

Přednáška spisovatele a psychologa PhDr. Bohuslava Švece s besedou o Keltech v Čechách

Dům techniky v Pardubicích 
9. listopadu 2017
ve velké zasedačce v 1. poschodí od 18 hodin

Keltové jsou dodnes opředeni tajemstvím. Kdo však Kelti byli, jak žili, v co věřili a jaká byla jejich kultura? Během své existence se rozšířili z britských ostrovů přes velkou část Evropy až do Turecka. Přestože nikdy nevytvořili jednotný politický celek, obsadili velkou část Evropy a zanechali v ní hluboké kulturní stopy.
Cílem přednášky a besedy PhDr. Bohuslava Švece je nastínit vám obrázek o  jejich přítomnosti na evropském území, ale zejména v české kotlině. Bójové byli keltský kmen, pravděpodobně po-cházející z Itálie, který se na našem území usídlil asi v roce 400 př. n. l. Byli významnými obyvateli českých zemí. Zavedli první měnu a hrnčířský kruh. Podle Bojů – náš název boiohemum v latině Bohe-mia.
Keltové byli velice vyspělý národ. Na našem území byl ale kmen Bójů později vytlačen mnohem méně vyspělými a barbarskými kmeny Germánů. Tyto kmeny byly později vystřídány kmeny Slovanů. Dříve se u nás o Keltech příliš nevědělo, ale v nedávné době se zájem o Kelty a jejich civilizace značně zvýšil. Jsou součástí nejen naší historie, ale i duchovního dědictví. 
Spisovatel a psycholog PhDr. Bohuslav Švec ve svých knihách Soumrak keltského meče - Jak určili bohové - Skloň se až k zemi poutavě přibližuje dávnou minulost k pochopení mnoha rysů naší přítomnosti, odrážející se nejen v psychice jednotlivců a postavení ve společnosti, ale také v nalézání a souznění vnitřní jednoty s okolím a přírodou.


Jednotné vstupné 100 Kč, ZTP a ZTP/P 50 Kč včetně DPH
Informace: Mgr. Jan Maria Joza  *  777 777 654  *  joza@joza.cz 
Partnerem vzdělávacího cyklu Cesty za poznáním je časopis VE HVĚZDÁCH.

Žádné komentáře:

Okomentovat