neděle 3. února 2013

23.3.2013 Keltský telegraf

Letos proběhne už čtvrtým rokem jarní akce Keltský telegraf.
Vždy večer v první jarní sobotu se tzv. čerti vydávají na vrcholky významných kopců a navzájem se spojují pomocí světelného signálu, který vysílají z jednoho stanoviště na druhé po dohodnutých trasách napříč krajinou.
V úvodním ročníku v roce 2010 se do něj zapojilo kolem 450 účastníků na dvaceti místech. O rok později se lidé sešli na osmašedesáti místech. V roce 2012 tisícovka účastníků slavila příchod jara na osmdesáti místech.

Světelnou signalizací navazovali na naše keltské předky, kteří si podobným způsobem předávali zprávy třeba o hrozícím nebezpečí.
Zároveň jde o symbolický návrat k přírodě, ve které se s přicházejícím jarem rodí nový život. Pro účastníky Keltského telegrafu je to jedinečná příležitost zažít neopakovatelný večer s mysteriem noční krajiny.



Hledáme čerty

V keltské komunitě se o signální místa na vrcholech kopců starali tzv. čerti. Tak si říkají i účastníci Keltského telegrafu, který se v letošním roce uskuteční 23. března, kdy bude do všech směrů vyslán signál z vrcholu Velké Javořiny na moravsko-slovenském pomezí.
Keltský telegraf je otevřený a mohou se do něj zapojit další zájemci na dalších kopcích a trasách nejen v České republice. Chceme tímto vyzvat slovenské čtenáře Regenerace k rozšíření telegrafu i na území Slovenska.
Snažíme se, aby se kopce propojily do tras a bylo možné postupně předat světelný signál z jednoho na druhý. To však nebrání tomu, aby čerti byli i na místech, která dosud žádné přímé propojení s jinými místy nemají vytvořené.

Úkoly pro čerty

Najděte vhodné místo, nejlépe vrcholek kopce, odkud je vidět na okolní stanoviště. Nejvhodnější jsou místa spojená s keltským osídlením, není to však podmínkou. Promyslete si a nacvičte, jakým způsobem se bude signál vysílat (je nutné zvolit silný zdroj světla). Pro informace o dosavadních stanovištích se podívejte na Mapu stanovišť.

Návrh pro ostatní

Na Mapě stanovišť najděte místo Keltského telegrafu, které vám vyhovuje, můžete kontaktovat čerta a 23. března ho přijít podpořit nebo se i zúčastnit setkání většího počtu nadšenců, kteří se na některých místech scházejí.

http://www.keltskytelegraf.cz/

Žádné komentáře:

Okomentovat