sobota 2. února 2013

2.2.2013 Rituál mírových HOPI OHŇŮ


Hopiové jsou velmi vážený kmen v severovýchodní Arizoně pod posvátnou Černou stolovou horou. Základem jejich postoje k životu je hluboká úcta a respekt ke všem jeho formám, soužití ve vzájemném respektu a míru a život v souladu s učením stvořitele, jehož nazývají Masau'u.

Každý měsíc, v den se stejným číslem (1.1., 2.2., 3.3. atd.), se provádí rituál mírového ohně na mnoha místech světa, od 7.7.2007 i v České zemi. K nám ho přivezla šamanka *Alice Hamm*.

Je to obřad určený pro zachování míru, vzájemného soucitu, lásky, úcty a porozumění, rituál věnovaný naší Planetě, Matce Zemi, jejímu uzdravení. Posvátný opeň Hopiů je symbolem propojení všech modliteb za mír a harmonii, je symbolem spojení všech, kterým záleží na osudu Země, na vzájemném soucitu, úctě a porozumění.

Jde o společné setkání lidí v kruhu kolem ohně, mužů, žen i dětí. Účast není ničím omezená, důležitý je záměr, důvěra a láska vložená do společného rituálu. Ohniště je uprostřed dvou kamenných kruhů, představuje zmenšený *medicínský kruh*. Dřevo použité na oheň ve tvaru pagody symbolizuje propojení Matky Země s člověkem. Větší obvodová polínka symbolizují muže a jemnější klacíky a chrastí uvnitř symbolizují ženy a děti. Oheň zapaluje vždy žena z východní strany... případně ženy ze čtyř světových stran... březovou kůrou. Když je oheň zapálen, žena, která je na východě, vezme mluvící hůlku a provede svou modlitbu - tichou, hlasitou, se slovy či bez, může to být i píseň... Když je hotova, předá hůlku dál tomu, kdo je po její levici, ve směru postupujícího slunce... Dokud oheň hoří, prinášíme mu v kruhu modlitby a přání pro uzdravení sebe, druhých i celé planety. Nakonec necháme úplně dohořet uhlíky, darujeme ohni vonné byliny společně s našimi slovy díků a ocenění za všechno, co v životě dostáváme. Dary pro Matku Zemi v podobě bylinek - šalvěje, tabáku, pryskyřice, *kinnick kinnick* ... Oheň se udržuje do svého vyhoření, nové dřevo se nepřikládá. Zůstáváme venku, dokud žhne poslední uhlík. Posvátný popel z ohniště má léčivou sílu, smícháme ho s popelem z předešlých ohňů a každý si může trochu odnést domů. A tak jsou zváni všichni Lidé, kteří chtějí aktivně přispět, aby se připojili. Zapálením ohně, modlitbou, přáním, písní nebo bylinkou vloženou do posvátného léčivého popele k nastolení věčného míru. Přidáte se i vy?
http://zitzdrave.blog.cz/1006/ritual-miroveho-ohne-kmene-hopi

Žádné komentáře:

Okomentovat