sobota 2. listopadu 2013

14.11.2013 Cesta Jana Amose Komenského do XXI. století




Dům techniky Pardubice, spol. s r.o. ve spolupráci s Mgr. Janem Maria Jozou - Agenturou JMJ
připravil pro Vás v 9. ročníku vzdělávacího cyklu Cesty za poznáním
Cesta
Jana Amose Komenského do XXI. století
v doprovodu Táni Fischerové a Ing. Adolfa Innemana
     


Hudební doprovod a dobový zpěv Mgr. Dita Veselá s dětmi.

"Nevěřte všemu, co se vám k věření předkládá: Zkoumejte vše a přesvědčujte se o všem sami!"

"Na tebe národe český a moravský, vlasti milá, zapomenouti nemohu, nýbrž tebe pokladů svých, kteréž mi byl svěřil Pán, dědicem činím. Věřím i já Bohu, že po přejití vichřic hněvu, hříchy našimi na hlavy naše uvedeného, vláda věcí tvých k tobě se zase navrátí, ó lide český! A pro tuto naději tebe dědicem činím všeho toho, co jsem koli po předcích svých zdědila …"(Kšaft umírající matky Jednoty Bratrské)
Filozof, teolog, pedagog, spisovatel Jan Amos Komenský. Ovlivnil světové školství a myšlení, zůstal věrný svým zásadám. Je jednou z nejpozoruhodnějších osobností naší historie. Získával si úctu svými nevšedními pracemi a úvahami. Z jeho knih je za nejvýznamnější považován filozofický Labyrint světa a ráj srdce o poutníkovi, jenž hledá své místo ve Světě a snaží se vidět věci tak, jak jsou.
Většina jeho děl je výrazně nadčasová a má nám i dnes co říci. Velmi aktuální je jeho myšlenka o budoucím spojení všech zemí do Spojených států světových a o nutné spolupráci všech států a všech lidí na vybudování lepšího světa bez válek a nepřátelství.
Od napsání "Labyrintu světa" uplynulo více jak 380 let. Svět se stal ještě větším bludištěm a potácíme se v Labyrintu XXI. Století. Žijeme uprostřed těžkostí ve světě, který jsme si my, lidé, sami pracně spoutali mnoha pouty, zastavěli mnoha konflikty a problémy Každý však máme tu moc, abychom si v sobě zbudovali mír a s vnitřní důvěrou v dobré nastavili tvář všemu, co nám život přináší. Pak nás těžkosti a rány nezkruší, ale učiní nás zralejšími a dospělejšími. Sílu a cestu k tomu ukazuje Komenský v touze, zbožnosti a věrnosti, v hlubokém lidství.

Dům techniky v Pardubicích 14. listopadu 2013

od 18 hodin v kongresovém sále v 1. poschodí

Jednotné vstupné 100 Kč včetně DPH

Poslouchejte pořad Máme hosty Českého rozhlasu Pardubice 14. listopadu 2013 od 10 hodin.  
Hostem bude lektor obrozenecké a duchovní literatury Ing. Adolf Inneman,PhD.
 Partnery Cest za poznáním jsou Český rozhlas Pardubice a časopis VE HVĚZDÁCH.


Žádné komentáře:

Okomentovat